Български English Руский
https://ilaneimoti.com/
contact
0890 202 128
0893 049 600

Живот на семейни начала и общ дом на кредит

Как двамата могат да участват равноправно в покупката?

   Все повече млади хора избират да живеят на семейни начала, но когато дойде време за закупуване на общо жилище възникват някои въпроси. Как двамата да участват равноправно в покупката? Как се урежда сделката, когато единият ползва лични пари, а другият тегли кредит? Може ли нотариалният акт да бъде на името и на двамата.

   В покупката на имот могат да участват две лица. Банката може да даде кредит за имота, с който да се покрие половината от неговата стойност, а може и по-голям процент от стойността на жилището, стига исканата цена да отговаря на оценката на имота.

   Съществуват обаче редица рискове- например партньорът ви да откаже да плаща кредита. Би било добре, ако постигнете споразумение с него имотът да остане само ваша собственост, при положение че имате възможност да изплатите ипотеката по кредита. Това поставя младата двойка в голяма зависимост един от друг, както и от стечението на обстоятелствата в бъдеще.

   Възможно е имот да се купи от две лица, които нямат брак, а в акта за собственост се вписват и двамата, като всеки собственик владее съответната идеална част. Ако всичко във взаимоотношенията с другия собственик върви добре, няма никаква "опастност". Проблемът при идеалната собственост идва в момента, когато партньорите спрат да се разбират.

   Ако някой от вас иска да продаде имота и да си вземе парите, за да не се занимава повече с главоболия, ще има нужда от съгласието на другия. В този случай вариантът е да купи дела на другия. Да, но на каква цена? Единият ще иска максималната, а другият - минималната. Това поставя началото на една "дълга сага". Но пък ако сте сигурни, че никога няма да имате такива проблеми, то няма причина да не направите подобна покупка.

   Хората, както и отношенията между тях са непредвидими и често се променят, колкото и да ни се иска да вярваме в обратното!

Източник: Анастасия Шлапс  Снимки:Profit.bg